Zelfstandig ondernemen
in tijden van Corona

19 maart 2020 – Door Evelien Baert

Met deze 10 tips help jij jezelf de Coronacrisis door

We kunnen er niet omheen. Het Coronavirus heeft de hele wereld in zijn greep. We hebben allemaal vraagtekens over hoe het zich verder gaat ontwikkelen en hoe lang dit gaat duren. Voor heel veel (kleine) ondernemers staat er een moeilijke en onzekere tijd voor de deur. Niemand weet wat er gaat gebeuren, maar één ding is zeker: je staat er niet alleen voor. Met deze 10 tips help jij jezelf en mede-ondernemers de crisis door.

1. Dit is het moment

Wacht niet af tot je meer zekerheid hebt wat er gaat gebeuren, want dat kan nog heel lang duren. Dit is het uitgelezen moment om te gaan ontwikkelen en je aanbod en positionering te herzien. Is er misschien een nieuwe doelgroep die je kan aanboren of verander je je aanbod van fysiek naar online? Sta je nog voor dezelfde waarden als voor de Coronacrisis of heeft het je andere inzichten gegeven? Ga ermee aan de slag! 

2. Wordt online zichtbaarder

Heb je je positionering goed in kaart dan kan je je online zichtbaarheid gaan verbeteren. Ga aan de slag met je SEO, vernieuw je website, ontwikkel nieuwe content en salespagina’s. Daarnaast kan je die social media strategie eindelijk ook eens gaan oppakken. Wellicht taken die allang op je to-do lijst stonden: dit is je kans, nu is de tijd!

 

3. Leer en ontwikkel

Gebruik de tijd om jezelf persoonlijk te ontwikkelen en om te leren. Heb je wat meer tijd over nu opdrachten geannuleerd worden? Stop dan niet alleen tijd in je onderneming, maar ook in jezelf. Neem die tijd nu het kan en je sociale afspraken toch even on hold staan. In tijden als deze kunnen we een positieve mindset wel gebruiken. Des te makkelijker kan je eventuele tegenslagen incasseren. Je ziet meer mogelijkheden, wordt creatiever en ervaart meer rust. Vanuit persoonlijke groei kan je een grotere zakelijke groei realiseren.

 

4. Nieuwe online diensten en producten

Door social distancing verplaatst het (werk)leven zich naar het wereldwijde web. Wat zouden we zonder moeten 😉. Bekijk of je (nieuwe) diensten en producten online kan aanbieden; organiseer je event online of ga aan de slag met het bouwen van je eigen nieuwe webshop. Organiseer online masterclasses of webinars nu iedereen toch aan huis gekluisterd zit.

 

5. Van offline naar online netwerken

Mis je het sparren, netwerken of bijkletsen met andere ondernemers? Organiseer dan een netwerk event of mastermind online, via bijvoorbeeld Zoom. Belangrijk om met elkaar te blijven praten, elkaar te helpen, te sparren en de nodige positieve vibes te creëren. Haal je veel werk uit netwerkbijeenkomsten? Probeer dan eens LinkedIn uit om je netwerk uit te breiden. Daarnaast kan je bekijken of je je huidige klanten nog beter of op een andere manier kan helpen in deze lastige tijden.

 

6. Wees Creatief

Bekijk of je je product of dienst in een andere vorm kan aanbieden: zoals veel horeca ondernemingen maaltijden gaan bezorgen, kan jij als ondernemer jouw kennis vast op meer mogelijke manieren inzetten dan je nu doet. Organiseer een brainstorm om de mogelijkheden voor jou en eventueel mede-ondernemers in kaart te brengen. Je staat er niet alleen voor.

 

7. Uitstel van betaling

Heb je het financieel lastig? Ook dan is er hulp! Zoals al door het Kabinet is aangekondigd, mogen ondernemers uitstel van betaling aanvragen bij de Belastingdienst. Doe dit! Het geeft je even wat ruimte om je geld aan (voor jou) nodige zaken te spenderen. Ga ook in overleg met klanten en leveranciers over de betalingen indien je het lastig hebt, iedereen zit tenslotte in hetzelfde schuitje. Door de gesprekken open te houden, behoud je een goede relatie met je klant en/of leverancier.

 

8. Financiële ondersteuning

Daarnaast worden door de overheid diverse financiële maatregelen getroffen om gedupeerde ondernemers tegemoet te komen. Ga na of je binnen deze regeling valt en maak er werk van als je dit heel goed kunt gebruiken.

 

9. Blijf investeren waar mogelijk

Als iedereen z’n hand op de knip houdt komt er helemaal niks meer van de grond. Zoals het virus zich verspreid zullen dan ook faillissementen zich verspreiden. Probeer te blijven investeren waar mogelijk, zo houden we met z’n allen de economie nog een beetje draaiende. Er is genoeg geld en er is hulp.

 

10. Denk in mogelijkheden en niet in beperkingen.

Zoals al eerder vermeld draagt een positieve mindset bij aan je zakelijke groei. Wellicht word je momenteel beperkt in je ondernemerschap of loop je opdrachten mis. Niet leuk en het draagt zeker niet bij aan een positief gevoel, maar pak dit moment ook aan om die oogkleppen af te doen en te bekijken of je een totaal andere weg in kan slaan. Iets wat je altijd al graag had willen doen en misschien wel nieuwe mogelijkheden biedt. Onderzoek het, overweeg het.

Blijf lachen, blijf positief!

We’re all in this together. Zit je momenteel even met je handen in het haar? Je staat er niet alleen voor. In deze tijden is er veel begrip, hulp en steun voor mensen die het moeilijk hebben. Dus vind je het lastig en zoek je zelf naar mogelijkheden en kansen? Bel ons gerust om vrijblijvend te sparren of om gewoon eens over iets anders te kletsen dan Corona.

Over de auteur

Evelien Baert van PULZ Brand Design
Evelien is eigenaar van PULZ Brand Design en mede-initiatiefnemer van The Kicktrip. Als Brand Designer helpt ze ondernemingen groei te realiseren d.m.v. merkontwerp en merkbeleving. Doelgerichte branding die klanten uit de tent lokt, prikkelt, enthousiasmeert en inspireert.